Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Listele electorale - temă de…

Listele electorale – temă de dezbatere pentru oficialii electorali din Europa

O delegaţie a Republicii Moldova a participat la cea de-a 18-a Conferinţă Anuală a Asociaţiei Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) şi la Reuniunea Adunării Generale ACEEEO, unde s-a decis ca Republica Moldova să deţină preşedinţia acestei organizaţii în perioada 2009-2010.
Republica Moldova a fost reprezentată de către dl Eugeniu Ştirbu, preşedintele CEC şi dna Renata Lapti, vicepreşedintele CEC, transmite biroul de presă al CEC.
Evenimentul s-a desfăşurat la Erevan, Armenia, în perioada 3-5 septembrie 2009 sub genericul Protecţia juridică a drepturilor electorale.
În cadrul Conferinţei au fost discutate subiecte privind protecţia juridică a drepturilor electorale, experienţa internaţională de aplicare a sociologiei în procesul electoral, lecţiile învăţate de la alegerile parlamentare europene din 2009, mecanisme de restaurare a drepturilor electorale. Totodată, a fost prezentată o expoziţie de ajutoare tehnice utilizate în timpul alegerilor din ţările dezvoltate. Participanţii la conferinţă au conchis că în ţările democratice, protecţia juridică a drepturilor electorale constituie garanţia primordială a alegerilor democratice, totodată accentuîndu-se rolul principal al Curţii Constituţionale în procesul electoral. O atenţie deosebită s-a acordat metodelor sociologice în procesul electoral, sociologii recomandînd o cooperare între CEC şi societatea civilă şi încurajînd desfăşurarea sondajelor Exit-Poll. Comisia Electorală Centrală consideră că schimbul internaţional de experienţe în acest domeniu este foarte important pentru îmbunătăţirea practicii din propria ţară. Subiectul care va fi abordat la următoarea Conferinţă Anuală a ACEEEO va fi Listele electorale.
Delegaţia Republicii Moldova a prezentat o informaţie privind desfăşurarea procesului electoral în campaniile electorale din 5 aprilie 2009 şi 29 iulie 2009 şi un film despre Republica Moldova. În rezultatul evaluării procesului electoral din Republica Moldova şi prezentărilor efectuate de către delegaţia Republicii Moldova, Adunarea Generală, prin majoritate de voturi, a decis ca Republica Moldova să preia preşedinţia ACEEEO. Comisia Electorală Centrală va găzdui următoarea întîlnire a Comitetului Executiv al ACEEEO, în aprilie 2010, la Chişinău.
Republica Moldova va asigura crearea unor alegeri libere şi transparente, avînd ca scop susţinerea proceselor democratice şi consolidarea unei guvernări de stat eficiente.
Asociaţia Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) a fost înfiinţată în 1991, cu sediul la Budapesta şi are în prezent 28 de membri. Asociaţia este o organizaţie non-guvernamentală al cărei obiectiv principal este de a oferi asistenţă pentru desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, precum şi constituirea unui forum pentru schimbul de informaţii privind procesele electorale şi politice în rîndul experţilor şi oficialilor electorali. Republica Moldova a devenit membru ACEEEO din anul 1998.
Participarea la cea de-a 18-a Conferinţă Anuală ACEEEO a fost organizată cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Fundaţia pentru Sisteme Electorale Internaţionale (IFES).

Comunicat de presă al CEC